Bio

Menno Veenendaal,
beeldhouwer en jazz-musicus

schermafbeelding-2016-04-09-om-13-17-02mennodrums3333

Vanuit zijn passie voor vormentaal is Menno Veenendaal zich, naast zijn activiteiten als jazzmusicus en muziekprogrammeur, ca. 30 jaar geleden, gaan toeleggen op het beeldhouwen. Na bij diverse beeldend kunstenaars het vak te hebben doorgrond, is hij zich gaan specialiseren in het portret. Vele karakterkoppen zijn van zijn hand, al dan niet in opdracht. Veenendaal: ‘Mijn keuze voor het portret is ontstaan uit fascinatie door de verscheidenheid van mensen met ieder zijn of haar eigen omnibus aan achtergrond en ervaringen, die hem of haar heeft gevormd. Het portret is voor mij danook een vertaling van iemands leven. Een kop vertelt veel van iemand. Een heel leven vertaald; dat weten te treffen fascineert me!’.

Elke keer de uitdaging aangaan het karakter van iemand te verbeelden, als een persoonsbeschrijving in klei of was, vind ik uiterst boeiend. Wat maakt nou iets tot wat het is? In het proces ervaar ik het boetseren als het ware als een visuele conversatie: ik lees het model en praat tegen mijn beeld. Als de toeschouwer het voltooide beeld vervolgens ook als een emotionele ontmoeting kan ervaren, heb ik mijn doel bereikt’.

mevkunstalsvoedselZijn immer voortdurende zoektocht naar de essentie van de voor hem ultieme vorm komen – zo die er is – is volgens hem ‘een reis met keuzes en twijfels. Oneindig, niet te volbrengen, vaak verwarrend en met vele waarheden, maar vooral: boeiend!’.

Werk in de openbare ruimte: Koningsbeeld Willem-Alexander op Admiraliteit (Commando Zeestrijdkrachten) Koninklijke Marine Den Helder, Koningsbeeld in Publiekshal Gemeente Haarlem, Burgerzaal Gemeente Bloemendaal, ‘Apotheose’ in binnentuin Spaarne Gasthuis Hoofddorp. ‘Ik kan de wereld aan’ Antroposofisch centrum Van Damhuis Haarlem, Borstbeeld Harry Mulisch in Americain (American Hotel) Amsterdam.

Veenendaal exposeerde/exposeert regelmatig bij vele galeries en kunstbeurzen, waaronder de Holland Art Fair, de Jaarbeurs Utrecht en het Congresgebouw Den Haag, Beeldentuin De Pruimengaard, La Lanka, Orangerie Kasteel Duivenvoorde, Galerie en Sculpturenpark Groeneveld, Duin en Kruidberg, Beeldentuin De Booghgaard, Castellvm Aqvae en Beeldentuin Marienheem, Galerie De Pol, Zandvoorts Museum etc.

In zijn Haarlemse atelier geeft Veenendaal wekelijks beeldhouwlessen. Daarnaast is hij werkzaam als freelance drummer. De afgelopen 35 jaar heeft hij gewerkt met vele jazzmusici en werkte hij mee aan theaterproducties en talrijke CD’s. Tevens was hij jarenlang programmeur en coördinator van diverse jazzpodia in Nederland (waaronder Jazz Behind the Beach en het befaamde Loosdrecht JazzFestival).


img_0635

Creatieve duizendpoot Menno Veenendaal:
‘Een beeld is voor mij ook jazz’

HAARLEMDoor sommigen ‘Venomenendaal’ genoemd, maar ‘Crea Myriapoda’ [creative dui∙ zend∙ poot m] zou ook kunnen. Van de Haarlemse beeldend kunstenaar en musicus Menno Veenendaal kan je vaststellen dat hij een creatieve duizendpoot is. Zowel als beeldhouwer als jazz-drummer is hij al vele jaren niet onverdienstelijk actief.

door Michiel Rehwinkel

Zo tourde hij als drummer in het buitenland voor o.a. Unicefgala’s, speelde in Nederlandse theatershows met Clous van Mechelen en maakte diverse CD’s met o.a. Harry Verbeke. Maar niet in de laatste plaats als programmeur van diverse festivals (waaronder het beroemde Loosdrecht JazzFestival) en andere podia, waaronder meer dan 20 jaar wekelijkse jazzpodia in Loosdrecht, waar de groten van de Nederlandse jazzscene  te vinden waren.

27-stand-up-jazz-visuals-29-mei-2008-5
Tineke Postma (sax), Shirma Rouse (zang) en Guusje Kaaijk (visuals)

Als initiator/programmeur/coördinator heeft Menno Veenendaal een serie bijzondere concerten onder de naam ‘Stand Up Jazz & Visuals’ georganiseerd samen met Stichting MuzieKunst, die zich ten doel stelde een podium te bieden aan jong getalenteerde musici en kunstenaars. Artiesten die het in zich hebben de groten van de toekomst te worden. Het met steun van de provincie Noord Holland tot stand gekomen project was een samenspel van live jazz, visuals door Vj’s en filmmakers , Dj’s en MC’s. Het initiatief heeft tot navolging geleid en werd zo tot voorbeeld van diverse mooie projecten van derden.

Beeldende kunst

Hand Menno foto Elizabeth Alderliesten
hand Menno Veenendaal met gips; foto Elizabeth Alderliesten

Naast het musiceren en het organiseren van muziek is Veenendaal druk bezig als beeldhouwer en geeft hij wekelijkse beeldhouwcursussen. In galeries en beeldentuinen in Nederland, waar hij regelmatig exposeert  is hij een graag geziene exposant. Als portretteur heeft hij talloze opdrachten verwezenlijkt; daarnaast richt Menno Veenendaal zich ook op vrij werk. ‘Ik vind het heerlijk om Beeldhouwen en muziek met een vrije geest te kunnen combineren. Alleen het zoeken naar een juiste balans is wel eens moeilijk. ‘Als ik weer veel gespeeld heb en de daarbij behorende drukte om me heen heb gehad vind ik het heerlijk om mij op te sluiten in mijn atelier, maar als ik een tijdje niet heb gespeeld kriebelt de muziek weer. Een heerlijke combinatie. Muziek en kunst gaan trouwens vaak over hetzelfde: wat en hoe wil je iets uitdrukken, zonder overigens gelijk maar alles te willen vertellen. Beide kan je een heerlijk gevoel geven. Als ik lekker heb gemusiceerd of een beeld heb geboetseerd voel ik me opgeladen: krijg ik energie. Emotie, passie, ritme, herhaling, oprechtheid, omkeringen, maar vooral… stilte gelden voor beide disciplines. Stilte is ook muziek. Neem de kracht van het weglaten. Verhoog daarmee de spanning. In muziek, maar ook in beeldhouwen. Spelen met die elementen, ook in de wekelijkse beeldhouwcursussen die ik geef, is ontzettend fijn. Een beeld is welbeschouwd ook muziek. Een beeld is voor mij ook jazz, het moet voor mij zeggingskracht hebben, moet raken, levendig zijn en swingen. Afgezien van het medium zit het verschil in musiceren en beeldhouwen verder in het vluchtige en het blijvende. Als muziek ophoudt dan is het er na een tijdje ook niet meer. Na een paar uur voorbij, weg…, opgelost. Een beeld daarentegen blijft tastbaar, prikkelend en voelbaar.  Maar verder zijn er voornamelijk overeenkomsten. Het gaat om innerlijke beleving. Ik kan mij geen leven zonder de taalvormen muziek en kunst voorstellen’.


Menno Veenendaal
Free-lance drummer

Menno-20-1.jpg

Afgelopen decennia gewerkt met ontelbare musici. Meegewerkt aan diverse CD’s (o.a. Tim Welvaars, Jean-Louis van Dam, Clous van Mechelen, Harry Verbeke, Colette Wickenhagen, Meta de Vries en Anke Angel, Radio- en TV-programma’s, Unicefgala’s Duitsland en slagwerker bij theater-produkties w.o.  ‘Dolf Brouwers, ben ik dat?’.

Geregeld gespeeld op diverse jazzfestivals in binnen- en buitenland (Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België,  Zweden, Maleisie, Singapore, Hong Kong, Brunai). Tevens programmeur en coördinator diverse jazzpodia en festivals.

 

 

Haarlems Dagblad 01-11-2017

HD 1-11-2017

opname studio Clous van Mechelen 15-4-2022Blue Bossa
_______________________________________________________________________________________________________
transitie 2D-4D